18 najciekawszych faktów o jedzeniu w kosmosie

Zastanawialiście się czasem co i jak jedzą kosmonauci? Teraz macie okazję, żeby się o tym przekonać – oto najciekawsze fakty o jedzeniu w kosmosie!

Niedawno pisałem o książkach, które wkrótce zostaną zekranizowane. Liderem tego rankingu został “Marsjanin” o załogowej wyprawie na Marsa. Podczas czytania tej powieści zaintrygowała mnie jedna rzecz – co kosmonauci jedzą w czasie swoich wypraw? Postanowiłem poszperać trochę w necie, żeby się tego dowiedzieć, a efektami podzielić się z Wami, bo są naprawdę bardzo ciekawe.

18. Pierwszym posiłkiem zjedzonym w kosmosie był kawior

źródło: nembulvar.hu

Rosjanie wiedzą jak się bawić na bogato. Widać to nie tylko w wakacyjnych kurortach, ale i na orbicie okołoziemskiej. W 1961 roku pierwszy człowiek, czyli Jurij Gagarin w przestrzeni kosmicznej delektował się rosyjskim specjałem – czarnym kawiorem!

źródło: Europejska Agencja Kosmiczna

17. Tymczasem do głównych składników diety amerykańskich astronautów należał…

Było to ulubione danie pierwszych astronautów między innymi podczas misji Apollo 7 i Apollo 8.

źródło: Pop Science

16. W kosmosie najlepiej smakuje pikantne jedzenie

W stanie nieważkości płyny ustrojowe człowieka przemieszczają się w organizmie i powodują puchnięcie różnych części ciała. Dotyczy to również języka i kubków smakowych, które w ten sposób zapychają się i gorzej pełnią swoją rolę. Dlatego astronauci lubią dania o bardzo wyrazistym smaku i mocno przyprawione. Jednym z ulubionych jest koktajl krewetkowy z pikantym sosem.

źródło: PBS

15. Pizza Hut dostarczyła pierwszą (i jedyną) pizzę na orbitę

Rosjanie z kolei dostali milion dolarów, żeby jej spróbować. Pizza została dostarczona na Międzynarodową Stację Kosmiczną (ISS) w 2001 roku, a konsumpcji dokonał astronauta Jurij Uszakow.

źródło: BBC News

14. Gazowane napoje są kategorycznie zabronione

źródło: foreignpolicyblogs.com

W przeszłości Coca-Cola próbowała stworzyć puszkę Coli, która nie traciłaby bąbelków w stanie nieważkości, ale wcale nie to jest największym problemem. Nagazowanie napoju powoduje, że zaczyna ci się on odbijać, a w kosmosie to bardzo niebezpieczne. W stanie nieważkości zjedzony pokarm unosi się w górnej części żołądka co powoduje, że praktycznie każde “beknięcie” powoduje “pawia”. Astronauci nazywają to “mokrym bekaniem”.

źródło: NASA

13. W 1985 roku meksykański naukowiec został wyśmiany za pomysł robienia tacos w kosmosie

Jednak szybko się okazało, że pomysł Rudolfo Neri Veli był strzałem w dziesiątkę, a tacos stały się jednym z najchętniej przygotowywanych dań na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej. Tortille są idealne do zabierania w kosmos, ponieważ nie są podatne na pleśń i nie kruszą się. W przeciwieństwie do chleba, który jest zakazany ze względu na to, że okruchy mogą powodować uszkodzenia sprzętu.

źródło: Taco USA

12. NASA próbowała stworzyć tortille, które nie będą się psuły przez pół roku. I poległa.

Na szczęście z pomocą przyszła amerykańska sieć fastfoodów z meksykańskim jedzeniem – Taco Bell. Okazało się, że firmie tej już wcześniej udało się przygotować tortille, których zdatność do spożycia wynosiła nawet rok.

źródło: Taco USA

11. W 1965 roku kosmonauci wpadli w kłopoty z powodu kanapki

źródło: commons.wikimedia.org

Pomimo zakazu zabierania chleba w kosmos astronauta John Young w trakcie misji Gemini III przemycił na pokład kanapkę z wołowiną. Pech chciał, że okruszki spowodowały awarię systemu podtrzymywania życia, co mogło skończyć się tragicznie. Na szczęście skończyło się tylko na reprymendzie, chociaż przez chwilę kariera Younga zawisła na włosku.

źródło: Discovery News

10. Astronauci nadal przemycają w kosmos chipsy

Jeśli czasem łapie cię niedoparta chęć na chipsy to spokojnie, nawet astronauci czasem nie umieją się przed tym powstrzymać. A potem najczęściej strasznie żałują, bo otwarcie czipsów w stanie nieważkości powoduje nieprawdopodobny bałagan.

źródło: Discovery News

9. Szwedzkiemu astronaucie zabroniono jedzenia mięsa renifera na orbicie

Christer Fuglesang był pierwszym szwedzkim astronautą na ISS. Nie pozwolono mu jednak zjeść tradycyjnej świątecznej pieczeni z renifera. NASA uznała, że inni członkowie załogi mogliby poczuć się tym faktem urażeni.

8. W latach 70. NASA stworzyła wino dla astronautów

źródło: commons.wikimedia.org

Naukowcy z NASA opracowali recepturę wiśniowego wina dla astronautów, którzy przebywali na nie istniejącej już stacji kosmicznej Skylab. Na ich nieszczęście testy wykazały, że zapach wina w stanie ograniczonej grawitacji powoduje odruchy wymiotne. Co ciekawe nie to było przyczyną zamknięcia projektu. Głównym powodem wstrzymaniem prac nad kosmicznym winem była amerykańska opinia publiczna, którą pomysł mocno oburzył.

źródło: Gizmodo

7. Co nie przeszkadzało Rosjanom pić alkoholu w kosmosie

Sowieci na stacji kosmicznej pili szampana, a nawet koniak. “Piliśmy go, żeby stymulować nasze układy odpornościowe i ogólnie, żeby utrzymywać nasz organizm w równowadze” – wspomina astronauta Aleksander Lazutkin.

źródło: NBC News

6. Przyszli kosmiczni turyści będą mogli pić piwo

Firma Vostok stworzyła pierwsze piwo, które można pić na orbicie. „Luszkość kocha piwa, zawsze tak było i zawsze będzie” – można przeczytać na jej stronie www. Vostok uważa, że kosmiczna turystyka i miłość do złotego trunku mogą iść w parze, dlatego ich napój ma niską zawartość dwutlenku węgla co ma zapobiec kłopotliwemu odbijaniu się, a samo piwo zostało już nawet przetestowane w stanie ograniczonej nieważkości w 2011 roku.

źródło: Vostok Space Beer

5. Koreańczycy wydali miliony, żeby wysłać w kosmos swoje tradycyjne potrawy

Kimchi to tradycyjne koreańskie danie składające ze sfermetowanych lub kiszonych warzyw. W 2008 roku kosztem milionów dolarów naukowcom udało się wreszcie stworzyć specjalny szczep bakterii, która w kosmosie fermentowała warzywa dokładnie w ten sam sposób co na ziemi. Warto było, prawda?

źródło: The New York Times

4. Japoński browar wyhodował jęczmień na pokładzie stacji kosmicznej

źródło: Użytkownik Flikra tr4nslator

A następnie Sapporo Brewery wykorzystało go do uwarzenia 100 butelek piwa Space Barley. Oczywiście już na Ziemi. Koszt? Jedynie 100$ za sześciopak. Niestety już dawno się rozeszły.

źródło: Beerlovers.pl

3. NASA uwarzyła piwo w kosmosie

Pierwsze warzenie piwa w kosmosie miało miejsce w 2001 roku, a jego efektem był… 1 mililitr, czyli duża kropla. Nawet ta skromna ilość została gruntownie przebadana i okazało się, że zawiera o wiele mniej cząsteczek drożdży niż ziemskie warki. Nie udało się jednak ustalić dlaczego.

źródło: NASA

2. Rosjanie próbowali zastąpić posiłki pigułkami

jedzenie ZSRR

źródło: commons.wikimedia.org

Kosmiczni smakosze mogą jednak odetchnąć z ulgą – wszystkie próby zakończyły się niepowodzeniem.

źródło: Europejska Agencja Kosmiczna

1. NASA dysponuje drukarką 3D do drukowania jedzenia

Niezwykła maszyna powstała w 2013 roku i NASA wiąże z nią ogromne nadzieje. Miałaby ona zaopatrywać w jedzenie załogową wyprawę na Marsa. Pizza z drukarki? To brzmi kosmicznie.

źródło: NASA

 

Który z punktów zaskoczył Was najbardziej? Dajcie znać w komentarzach.